Zaregistrovat do Novinek e-mailem
 

Pažský sýr získal ocenění na World Cheese Awards

02.01.2011, 00:10, Radek Holub

pažský sýr, paški sirV listopadu 2010 se v anglickém městě Birmingham rozdávaly ceny "World Cheese Awards". Jsou to vlastně takoví sýroví Oscaři. Soutěže se zúčastnilo 2629 sýrů z 29-ti zemí.  Pažský sýr "Gligora" získal zlaté medaile ve třech kategoriích a tím byl zařazen na seznam nejlepších světových sýrů. Sýry hodnotilo 200 porotců z 19-ti různých zemí.

 

Pažský sýr je nejznámějším produktem z ostrova Pag a také častým suvenýrem, který si turisté vozí domů.

 


Pažský sýr Gligora (Paški sir Gligora) má výraznou, jemně kořeněnou chuť a vůni. Při konzumaci se v ústech přímo rozplývá. Je vyráběn výhradně z ovčího mléka z ostrova Pag. Vyrábí ho Sýrárna Gligora (Sirana Gligora) v obci Kolan na ostrově Pagu, rodinný podnik, který v roce 1995 založil Ivan Gligora. Vycházel přitom z prastaré tradice výroby ovčího sýra, která sahá až k ilyrským Liburnům. 

 

Ivan Gligora vyrábí ve své sýrárně ročně 60 tun sýra. Jeho sýrárna patří k nejmoderněji vybaveným provozovnám svého druhu v celém Chorvatsku. Kromě výrobní haly a prostor pro zrání sýra k ní patří i degustační prostory a prodejna sýra.

 

Sama ochutnávka sýra je příjemným zážitkem. Sýr zde mohou ochutnávat jak jednotlivci, tak celé skupiny. Ochutnávku sýra obvykle doprovází nabídka vína, případně dalších specialit – pršutu, domácího chleba, slaných ryb či oliv. K mladému sýru, který zraje jen pět měsíců, tu doporučují bílá vína. Ke starému sýru, který zraje až osmnáct měsíců, se obvykle servírují červená vína. Návštěvníci si mohou prohlédnout i provoz sýrárny.

 

Nezbývá než se přesvědčit na vlastní oči a odvézt si domů kousek ostrova Pag v podobě vynikajícího sýru.

 

Více informací najdete zde.

 

Sirana Gligora

 
« Zpět